Mudlumi „Mitte ainult minu tädi Ellen“, kus kirjutatakse asjadest kirjutamata asjadest

Share on facebook
Share on email
Share on pinterest

„Mitte ainult minu tädi Ellen“ jõudis minu lauale tänu sellele, et sai mingi preemia. Ei mäleta millise täpselt, aga jäi kõrva ja pani googeldama. Googeldasin päris mitu korda ka raamatut lugedes – Smuuli kohta näiteks. Tädi Ellenist kirjutab Mudlum küll, aga peaasjalikult kirjutab ta asjadest ja … majadest. Samas avanevad just läbi nende asjade inimesed. Minategelane ka – on see siis Mudlum ise või keegi, kellena end näeb – ei tea, aga vahetu ja isiklik tunnetus ja taju on igas lauses. Loed ja tunned ära. Tunned ära ja isegi tunned seda maitset  – kohukest, lahjat kohvi. Mäletad – näiteks neid taarapudeleid taarapoe leti peal või punast Gevalia plekist kohvipurki. Just äsja kribasin ühest teatritükist, kus kogu aeg tundsin, et midagi on puudu. Ja nüüd seda raamatut lugedes tundsin jällegi, et kogu aeg on midagi rohkemat. Ja see, kui süüdimatult suudab Mudlum ühelt teemalt teisele minna. Tähendab see, kuidas ta ei hakka vaeva nägema, et lõigud omavahel kokku hakkaksid.  Ja ometigi see kõik loob terviku. Vaatamata sellele, et tekst on hästi ladus ja loetav, ei saa seda nagu ära neelata. Tuleb võtta ja see läbi lasta. Mitte et ei saaks aru, saab ju, aga see pole lugu, kus on vaja aru saada, kuidas need retuusid täpselt õmmeldud olid. Ja ega need retuusid nagu kuhugi ei arene ka selle loo jooksul.  Ometigi leiavad kõik need asjad oma koha. Ja inimesed jõuavad. Kohale. Kartmata, et jõuad kohale üksi ja/või üksinduses. Selles üksinduses, mis on pigem vabastav. Selles üksinduses, mis on meie kõigi sees olemas, hoolimata sellest, kui palju on meie ümber inimesi.

Sina ise ju oledki ise oma asjade seeds ja elus. Oma isetehtud elus.

 

Igal juhul pöidlad on püsti ja seni lugemata Mudlumi raamatud lähevad minu TBP (to-be-read) listi.