Share on facebook
Share on email
Share on pinterest

Külmkapiga on üks veider lugu. Ma ei saa lihtsalt eru, kuidas sinna mahub nii palju ja nii vähe asju. Mu külmkapp on alati täis ja enamasti pole sealt midagi süüa. J akui külmkappi koristada, on absoluutselt hämmastav, kui palju asju sinna kappi ikka mahub.

Kindlasti on miljon inimest, kes ei saa üldse aru, millest ma räägin. Külmkapis on asjad, mis mul on planeeritud järgmise 7 päeva toidu tegemiseks. Ja need kapid on kõik ilusad ja riiulid sorteeritud ja üleüldse. Ja see ongi äge! Ja mul poel see üldse äge. 

Muidugi ma koristan külmkappi ja sorteerin ja sätin (tunnistan ausalt: viimane külmkapi koristus toimus mul ühe töökoosoleku ajal) ja mõtlen, et ma ostan ainult asju, mida ma vajan järgnevatel päevadel. Ja siis ma ikka mõne aja pärast leian terve lati aja ületanud vorsti või juustu – sest mul lihtsalt polnud aimugi, et see vorst seal on.

Aga paar mõtet, mida rakendada, kui külmkapi ette võtad (mõne koosoleku ajal:P)

Ukse sisse lähevad mahlad ja purgid ((ma muidugi ei tea, mitu ust mul peaks olema, et kõk need purgid ja purgikesed ära mahuksid – ma lihtsalt ei mõista ,kuidas neid sinna tekib)

Munad – muuseas, munadele üldse ei sobi temperatuuri kõikumine – ja klassikaline munade ukse sees hoidmine ei ole hea mõte, eriti kui sul munad kipuvad pikemalt seisma. Kui sa munad nelja nädala jooksul ära tarvitad, pole muidugi vahet.

Kõige alla pane köögiviljad juurvilad

Kõige üles pane valmistoidud

Keskele ülespoole lihaasjad

Keskele allapoole piimatooted

On ju ilus!

Sügavkülmast ma üldse ei räägi, sügavkülma suurpuhastust just väga tihi ette pole mõtet võtta (õnneks vist). Aga no seal ikka on seda äkki-ikka-söön või äkki-läheb-vaja-kraami.

Minu sügavkülmiku alalised elanikud on marjad – enamasti ise korjatud või siis vaarikat/maasikate puhul turult toodud. 

Ja seened. 

Ja siis liha, et no „hea teinekord kohe kodus võtta“ ja pelmeenid.

Ja ükskõik kui vähe või palju mul neid asju ei oleks, seisma jäävad ikka. See on nagu kohe eraldi challenge, et proovime sügavkülma toidu ära kasutada. Arvestades seda, et ma käin poes peaaegu iga päev, ei ole mul mõtet osta sügavkülma liha, vabalt võiks värske osta ja kohe kasutada. 

Oluline asi, mis minu sügavkülmas on ja kunagi üle aja ei lähe ja vabalt võiks rohkemgi olla, on pelmeenid. Pelmeenid on minu koroonaaja toit. Oi kui palju kordi ma olen kõrvaklappidega (loe: koosoleku ajal) neid lastele koduõppe ajal kurnanud. 

Aga sügvkülmaga polegi muud, kui see, et tee ta ühe korra korda ja hoia seal asju, mis oled ise teinud korjanud ja sa sealt ka kasutad. Kui käid tihti poes, ei ole mõtet sinna kogu maailma osta, sest sa lihtsalt ei leia midagi üles, kui vaja on või lihtsalt unustad ära. Vähem on rohkem. Ja siis on sul ruumi, et teha nädalamenüü challengit, milleni me peagi jõuame.

Minu üks sügavkülma lemmik: külmutatud banaanitükid – ideaalsed smuuti sisse! 

Täitsa ise tehtud!